Hranice: Kudy ke zdroji své sebeúcty


Jdete sami proti sobě, abyste uspokojili druhé? Zapomínáte na sebe, ale nikdo to dostatečně neoceňuje? Dáváte víc, než opravdu chcete? Pokud jste odpověděli "ano" alespoň na jednu z otázek, čtěte dál. Důvod, proč se nám tyto a podobné situace v životě dějí existuje. S tímto vnitřním nastavením se nerodíme, ale nevědomky do něho vrůstáme.

Co to jsou hranice?

Hranice jsou ukazatelem hodnoty, kterou přikládáme sami sobě. Je to schopnost říkat "ne" a vědomé "ano" v mezilidských vztazích. Díky hranicím si zcela automaticky vymezujeme prostor, ve kterém se ještě cítíme s druhým člověkem dobře. Pokud jsou naše hranice nedostatečné, budeme mít potřebu se lidem  zavděčovat.

Proč dovolujeme jejich překračování?

Hranice zviditelňují, do jaké míry si vážíme svého času, své pozornosti a svého vlastníhu úsudku. Odrážejí míru sebeúcty, s jakou vstupujeme do interakce s druhými lidmi. Důvod, proč v interakci s druhými lidmi dáváme přednost jim a nedržíme především sami se sebou, pramení v našem strachu z odmítnutí. Nechceme, aby se na nás druhý člověk zlobil, nechceme zažívat pocity nepřijetí, odmítnutí a následného odcizení. Jsme naučeni žít v lásce, která klade podmínky. Jestli mě máš rád, uděláš, o co tě požádám.  Jsi tady proto, abych já byl spokojen, spokojená. Neumíme si představit, že by nás ten, na kom nám záleží, mohl mít rád, i když jeho požadavkům nevyhovíme. 

Od oběti k tvůrci

Potřebu podřídit se a vyhovět si do dospělosti přinášíme ze svého dětství, především ze vztahu se svými rodiči.  Bylo nutné, aby se o nás postarali a doprovodili do dospělosti. Stejně jako my jim, i oni se kdysi museli podřídit vůli své matky a otce a zapomenout na své vlastní emocinální potřeby. Je důležité pochopit a přijmout, že dali vše, co měli, a tak osvobodit sami sebe ze zajetí a začít svůj život tvořit vědomě a s láskou k sobě a moudrostí vůčii druhým. 

Jak posílit hranice? 

Cesta  k posílení hranic a tím pádem i sebeúcty, vede k přijetí a smíření se s událostmi našeho života. Když totiž změníme svůj odmítavý postoj k minulosti, ona změní svůj negativní vliv na nás.  K vědomé práci na sobě  dobře slouží metoda rodinných konstelací. Je prostředkem, jak se zdravě napojit na životodárnou enerigii předků. Ta nás osvobodí a vrátí sílu a naše hranice nabudou na přirozené laskavé pevnosti.

Zdravé hranice, zdravé vztahy

Když narovnáme vztah k sobě, narovnají se i vztahy s ostatními lidmi. Do našeho života se vrátí vitalita, radost a inspirace. To, co jsme hledali v okolním světě, do něj vneseme my sami.


Chcete si o tématu
pohovořit osobně?

Chcete se v komunikaci s ostatními lidmi
cítit ve větší pohodě?

Přijměte pozvání k účasti na setkání s rodinnými konstelacemi.

Zlost a jak s ní dětem pomoci aneb Skrytý poklad

Zlost a jak s ní dětem pomoci aneb Skrytý poklad

Vztek je u dětí emocí, se kterou si často nevíme rady. Nabízím pár užitečných poznatků, jak se zachovat, když se zlost objeví u vašeho dítěte nebo se bude chystat přemoci i vás.

Smíření: Proč je důležité a jak ho rozeznat od rezignace

Smíření: Proč je důležité a jak ho rozeznat od rezignace

Když dovolíme svým slzám téct, ustává boj. Ponoříme-li se do svého srdce a necháme odejít smutek, staneme se soucitnějšími i plni laskavé vntiřní síly.

30 osvědčených rad, jak podpořit svůj spánek

30 osvědčených rad, jak podpořit svůj spánek

Problémy se spaním můžou nastoupit z mnoha důvodu: ztráta zaměstnání, partnera nebo partnerky, stěhování, složité situace v osobním či pracovním životě, vážná nemoc vašeho dítě, smrt někoho z blízkých atd. Nespavost ale může nastoupit také bez příčin; tedy bez těch zjevných.